Didactisch handelen

Binnen IKC BentelWijz afdeling school werken we volgens het principe van Opbrengstgericht en handelingsgericht werken. Onder opbrengstgericht werken verstaan we het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van de prestaties van de leerlingen. Vanuit de literatuur en ervaringen van andere scholen zijn de nevendoelen: hogere leeropbrengsten, meer samenwerking (in het team), minder gedragsproblemen, meer vertrouwen bij ouders en toenemend plezier bij de kinderen.
In het bijzonder het taal-, lees- en rekenonderwijs wordt conform deze methodiek aangeboden. Indien aan de primaire voorwaarden van opbrengstgericht werken is voldaan kan de leerstof en de instructie volgens de werkwijze van handelingsgericht werken worden uitgevoerd. Bij handelingsgericht werken gaat men uit van een cyclus waarbij volgens het volgende principe (de PDCA-methode, Plan-Do-Check-Act) wordt gewerkt:

  • Waarnemen: Het signaleren van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften en het verzamelen van leerlingengegevens en groepsoverzichten;
  • Begrijpen: Het vertalen en benoemen van de specifieke onderwijsbehoeften naar aanleiding van de verkregen gegevens;
  • Plannen: Het clusteren van kinderen met vergelijkbare onderwijsbehoeften en het opstellen van een groepsplan;
  • Realiseren: Uitvoeren van het groepsplan.

Na het clusteren van de groep worden de leerlingen in drie subgroepen verdeeld en een groepsplan opgesteld. Een groepsplan omvat een beschrijving van het onderwijsaanbod voor een bepaalde periode. In een groepsplan staan concrete en praktische aanwijzingen beschreven voor de manier waarop de leerkracht omgaat met de verschillende onderwijsbehoeften van alle leerlingen in de groep. Het groepsplan is doelgericht met hoge verwachtingen ten aanzien van alle leerlingen om tot betere leerresultaten te komen. Voor iedere subgroep worden heldere SMART-geformuleerde doelen vastgesteld en verwoord in het groepsplan. De leerlingen worden in een subgroep geplaatst volgens de volgende criteria:

  • Subgroep 1, Basisgroep: de instructiegevoelige groep, leerlingen die een CITO II/III of hoge IV-score hebben gescoord;
  • Subgroep 2, Minimumgroep: de instructierijke groep of groep met verlengde instructie, leerlingen met een lage IV en V-score;
  • Subgroep 3, Plusgroep: de instructie onafhankelijke groep of plusgroep, leerlingen die een CITO I-score hebben gescoord.

Het groepsplan wordt vastgelegd in ParnasSys en met de IB-er besproken. Bij het handelingsgericht werken gaan we volgens het IGDI-model en EDI-model te werk. IGDI = Interactieve Gedifferentieerde Directe Instructie, EDI = Expliciete Directe Instructie)

Terug naar overzicht