Dagindeling

Kinderopvang 'Wijzneusjes'
De dagindeling voor de kleinsten is veelal afhankelijk van de baby zelf. De dag bestaat dan uit voeden, knuffelen, verschonen, spelen en slapen. Activiteiten die we met de kleintjes doen zijn o.a. gezellig kletsen, muziek luisteren, zingen en boekjes kijken.
De andere kinderen kunnen nadat ze ’s morgens zijn gebracht vrij spelen. De verdere ochtend bestaat dan vanaf 9.00 uur uit zingen, spelen, fruit eten en ranja drinken, naar het toilet of verschonen, knutselen, buiten spelen of wandelen. Om 11.30 uur wordt er samen gegeten. Het is voor de kinderen belangrijk dat ze de maaltijden ervaren als een rustpunt en gezellig moment van de dag.
De middag bestaat verder uit het halen en brengen van kinderen, een middagdutje, naar het toilet of verschonen, vrij spelen, activiteiten ondernemen, om 15.00 uur wederom een stuk fruit eten en ranja drinken, buiten spelen of wandelen. Rond 17.00 uur gaan we aan tafel voor een soepstengeltje en dan wordt om 18.00 uur iedereen weer opgehaald. ‘Tot de volgende keer………’

Peutergroep 'SpelendWijz'
Bij SpelendWijz kennen we een vaste dagindeling. Dit biedt herkenning en houvast voor de peuters. De dagindeling is voor de groep een richtlijn. De leidsters kunnen zelf een invulling geven aan de dag door de activiteiten af te stemmen op de groep kinderen. In de peutergroep werken we met de methode Uk & Puk. Dit is een methode met activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Natuurlijk draait het bij Uk & Puk niet om lesjes geven en lesjes leren. Uk & Puk leert kinderen nieuwe vaardigheden door actief bezig te zijn en lekker te spelen! De pop Puk speelt een belangrijke rol: Puk is het vriendje van de kinderen die van alles meemaakt. De belevenissen van Puk zijn voor de kinderen heel herkenbaar: Puk is verkouden, of de kleren van Puk zijn vies en moeten gewassen worden… Kinderen kunnen zich met Puk identificeren.
Uk & Puk besteedt veel aandacht aan de spraak- en taalontwikkeling. Alle activiteiten stimuleren de mondelinge vaardigheid (spreken en luisteren) en de woordenschat. Uk & Puk is geschikt voor kinderen die meer en minder taalvaardig zijn. Behalve spraak en taal werkt Uk & Puk aan de sociaal emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling en de eerste rekenprikkels. De pedagogisch medewerksters van de peutergroep hebben allen de volledige Uk & Puk certificering.

Peutergroep 'OntdekkendWijz'
Bij OntdekkendWijz spelen de acht oudste peuters. Er is een groep die komt spelen op de maandag- en donderdagochtend van 8.30 uur - 12.30 uur en een groep die komt spelen op de dinsdag- en vrijdagochtend van 8.30 uur - 12.30 uur. 
De groep OntdekkendWijz is opgezet om de oudste peuters goed voor te bereiden op de overstap naar de basisschool. De groep bevindt zich aan de kant van school, waar ook de kleutergroepen zijn gevestigd. De peuters zien de kleuterjuffen dus al geregeld lopen in de gang en raken vertrouwd met deze kant van het gebouw.
Op een geheel speelse wijze werken de leidsters bij OntdekkendWijz met dezelfde methode als die gebruikt wordt in de kleuterklassen; namelijk 'Onderbouwd'. Deze methode kent ook een gedeelte voor de drie jarigen. Leidsters halen hier lesjes uit die ze op een eigen creatieve wijze invullen.
Op een speelse manier komen allerlei onderwerpen aan bod, denk aan: kleuren, vormen, tellen, etc. Kinderen worden uitgedaagd op hun eigen niveau.
OntdekkendWijz kent een vaste dagindeling, zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. De ochtend bestaat onder andere uit; vrij spel, buiten spelen, fruit eten en drinken,  een onderbouwd activiteit en een kringmoment. 

BSO 'WonderWijz'
BSO WonderWijz biedt voorschoolse- en naschoolse opvang. Na een schooldag komen alle aangemelde kinderen naar de BSO groep.
‘Thuiskomen’ op de BSO begint met even lekker voor jezelf wat eten en drinken, tot rust komen na een dag school. We begroeten elkaar. Kinderen kunnen vertellen (moeten niet) over wat hem/haar bezig houdt of wat ze hebben meegemaakt. Ieder krijgt de gelegenheid en we luisteren naar elkaar. Daarna kiezen de kinderen wat ze graag willen doen en met wie. Op schoolvrije dagen worden kinderen gebracht door ouders/verzorgers en begint de dag met vrij spelen. Het begroeten en ontvangen, kortom het kind welkom en gezien te laten voelen, krijgt nadrukkelijke aandacht.
De BSO tijd is vrije tijd! We hebben op alle speelgebieden materialen om vrij mee te spelen. Kinderen kiezen zelf wat ze gaan doen. Soms moeten ze met iets op hun beurt wachten, omdat er afgesproken is dat er maar een x aantal kinderen tegelijk in een bepaalde speelhoek kunnen spelen. Kinderen ruimen zelf op waarmee ze gespeeld hebben en het spelmateriaal wordt met zorg behandeld naar de aard van het materiaal.
Soms worden er activiteiten voorbereid door de leiding. Deze kunnen te maken hebben met een thema, knutselen, muziek, drama, koken, etc. Kinderen zijn vrij om er wel of niet aan mee te doen. 
 

Terug naar overzicht