Meer- en Hoogbegaafdheid

Voor kinderen die extra leerstof aan kunnen wordt speciaal ontworpen leerstof aangeboden. Deze extra leerstof kan methodegebonden zijn, maar kan evengoed verdiepingsstof van een andere methodiek zijn die nauw aansluit bij hetgeen de kinderen kennen en kunnen. Van belang is wel dat één en ander didactisch op elkaar aansluit. Het werken met deze verdiepingsstof kan zowel individueel als groepsgewijs aangeboden worden. Dit werk kan worden ingezet tijdens zelfstandig werken of als verwerkingsstof van de reguliere leerstof. De kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn volgen veelal wel dezelfde leerstof en instructies, maar kunnen door middel van compacten van de verwerkingsstof extra leertijd creëren om verdiepingsstof te maken. Compacten wil zeggen dat kinderen slechts een deel van de te maken leerstof maken. Voorwaarde moet dan wel zijn dat men heeft laten zien de leerstof te beheersen.
In veel groepen wordt Acadin ingezet. Acadin is een leeromgeving voor talentvolle, meer- en hoogbegaafde leerlingen (groep 1-8). Een leeromgeving die gevuld is met interessante en uitdagende leeractiviteiten over allerlei onderwerpen. Speciaal geselecteerd om het leren op school te verrijken. Acadin biedt een digitale leeromgeving voor het organiseren van verrijkingsonderwijs. De kinderen leren niet alleen feitenkennis en vaardigheden, ze leren ook hoe ze moeten leren. De kinderen worden geholpen met het zelf sturen van hun leerproces.
Op stichtingniveau is er een beleidsstuk Hoogbegaafdheid opgesteld die als leidraad dient voor de verschillende scholen. Hierin staat onder meer op welke wijze meer- en hoogbegaafde kinderen begeleid kunnen worden.
Met het voortgezet onderwijs zijn er afspraken gemaakt om hoogbegaafde kinderen de mogelijkheid te bieden om op enkele woensdagmiddagen tijdens speciale bijeenkomsten uitdagende leerstof aan te bieden om in de behoefte van de kinderen te voorzien. Kinderen die hieraan deelnemen, zullen vooraf eerst gescreend en getest worden, omdat men aan bepaalde eisen moet voldoen.
Terug naar overzicht