Vervroegde doorstroming of verlenging

Voor het vervroegd doorstromen of verlengen heeft de school een stappenplan opgesteld. Dit stappenplan helpt de school om te komen tot een goede afweging voor kinderen die een verkorte (basis-)schoolloopbaan tegemoet kunnen zien. Dit stappenplan geldt vooral rond de doorstroming van de zogenaamde vroege kinderen (dat zijn de kinderen die geboren zijn tussen 1 september en 1 januari).
Bij de overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3 besteedt de school extra aandacht aan deze vroege kinderen. Een vervroegde doorstroming is een fysieke overgang die eerder dan gebruikelijk (op grond van de kalenderleeftijd) plaatsvindt. Indien er dus geen onderwijskundige of sociaal-emotionele belemmeringen zijn, zullen de kinderen die in genoemde periode geboren zijn dus direct doorstromen naar groep 2 (of 3).
Binnen het stappenplan staat ook een beschrijving rondom een jaar verlengen. Dit onderdeel geeft de school handvatten om structureel te komen tot een beslissing welke moet leiden tot een verlengde schoolperiode. In de volksmond wordt de verlengde schoolperiode ook wel doubleren of zittenblijven genoemd. In zo’n traject wordt altijd de mening van de leerkracht en de ouders meegewogen. In de onderwijspraktijk is er sprake van kleuterverlenging als een kind voor 1 oktober zes jaar wordt en niet doorstroomt naar groep 3.
Het beleidsstuk ‘Richtlijnen verlengen/vervroegde doorstroming’ ligt ter inzage op school. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie of intern begeleider.
Terug naar overzicht