Wettelijke regeling toelating, schorsing en verwijdering

Om als leerling van een basisschool toegelaten te worden, moet een kind de leeftijd van vier jaar hebben bereikt. Een leerling moet de basisschool verlaten hebben in elk geval uiterlijk aan het einde van het schooljaar waarin het de leeftijd van 14 jaar heeft bereikt. In principe worden alle kinderen die in en om Bentelo wonen toegelaten tot de school, conform de voor de school geldende aanmeldingsprocedure. De algemene beslissing over toelating en verwijdering van kinderen ligt bij het bevoegd gezag van de school (= het bestuur van Stichting Brigantijn). Toelating mag nooit afhankelijk zijn van geldelijke bijdragen van ouders. Indien het bevoegd gezag weigert een kind toe te laten, dan deelt het de reden van weigering schriftelijke mee aan de ouders.
In sommige gevallen vindt er instroming plaats vanuit het speciaal basisonderwijs. Kinderen afkomstig van een speciale school voor basisonderwijs (SBO) worden slechts toegelaten indien het bevoegd gezag van de desbetreffende school daar mee akkoord gaat en na overeenstemming met de ouders en het leerkrachtenteam van IKC BentelWijz.
Het bevoegd gezag van de school heeft regels opgesteld met betrekking tot schorsing en verwijdering. Deze regels liggen voor ouders op school ter inzage. Over verwijdering hoort het bevoegd gezag de betrokken groepsleerkracht en de ouders van het kind. Tot op heden hebben we van deze optie nog geen gebruik hoeven maken en wij gaan ervan uit dat dit in de toekomst ook niet nodig zal zijn.
Terug naar overzicht