Verjaardagen

Als een kind jarig is, is dat voor hem of haar een hele bijzondere feestelijke dag. Op school wordt uiteraard stil gestaan bij dit heuglijke feit en zal het kind ook door de hele groep worden toegezongen, waarna meestal de mogelijkheid wordt geboden om te trakteren.
Veel kinderen mogen ter ere van hun verjaardag een partijtje geven. Dat is ontzettend leuk en kan ook heel gezellig zijn. Vaak krijgt het kind de mogelijkheid om een deel van de kinderen uit de klas uit te nodigen. Hierbij worden dan meestal zogenaamde uitnodigingskaarten uitgedeeld. Wij verzoeken ouders echter om deze uitnodigingen niet via of bij de schoolpoort uit te delen, om verdrietige en/of teleurgestelde gezichtjes bij de niet uitgenodigde kinderen te voorkomen.

Traktaties
Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een traktatie. Een kind vindt het leuk om de klas te mogen trakteren. Bij het trakteren verdienen hartige hapjes of fruit de voorkeur. Snoep, in welke vorm dan ook, is geen geschikte traktatie. Indien de traktatie onverantwoord is wordt deze aan de kinderen meegegeven naar huis! Laten we met ons allen proberen om zoveel mogelijk snoep te weren uit Bentelwijz om zodoende, behalve het tegen gaan van tandbederf, gezonde voeding te promoten. Denkt u eens aan fruit, worst, kaas of rozijnen. Informeer ook even bij de leerkracht of er kinderen bij uw kind in de groep zitten die een dieet volgen. U hoeft overigens niet iets extra’s mee te geven voor de leerkracht.
Sommige ouders zijn erg handig en creatief en maken erg veel werk van een traktatie. Om elkaar niet al te veel in verlegenheid te brengen verzoeken wij ouders om de traktatie eenvoudig te houden.
De leerkracht geeft meestal vlak voor de pauze gelegenheid tot trakteren. (In de kleutergroepen meestal vanaf 10.00 uur.) Tijdens een verjaardagfeestje zijn de leerkrachten gaarne bereid om met uw fototoestel enkele foto’s te maken.

Verjaardagen van leerkrachten
Omdat het voor leerkrachten niet altijd mogelijk is om op de eigenlijke verjaardag deze dag met de kinderen te vieren, wordt ouders via de nieuwsbrief geïnformeerd op welke dag de verjaardag gevierd zal worden. Het is niet de bedoeling dat kinderen met enorme dure cadeaus aankomen voor de leerkracht. Wij adviseren een zelfgemaakt cadeautje, een bloemstukje of een klein aardigheidje. 
In de bovenbouwgroepen (6 t/m 8) wordt ook weleens centraal een gezamenlijk cadeau gekocht en aangeboden. Kinderen nemen dan bijvoorbeeld € 0,50 mee, dat dan door een andere leerkracht wordt beheerd. Enkele vertegenwoordigers van de klas kunnen dan een gezamenlijk cadeau kopen.
Als de verjaardag van een leerkracht wordt gevierd, dan wordt er die dag niet volgens het reguliere rooster gewerkt. Er is dan feest in de klas: er worden spelletjes gedaan en de leerkracht trakteert de kinderen. 

Verjaardagen van (groot-)ouders
Wanneer ouders of grootouders jarig zijn, mogen de kinderen tot en met groep 4 een wensje maken. Dit wensje wordt dan op school gemaakt. Ouders dienen tijdig bij de leerkracht aan te geven wanneer er een bepaalde verjaardag plaatsvindt. Overigens geldt het maken van een wensje ook in geval van een bruiloft of jubileum binnen de familie.
Terug naar overzicht